Patiënten

Welkom op het patiënten-gedeelte van de website. Hier vindt u een overzicht van diagnoses en de mogelijkheid tot het zoeken van een specialist in uw regio.

ˇ

Zoek uw specialist

Artrose

Algemeen
Slijtage van de gewricht kan overal voorkomen, ook in de hand. We spreken van slijtage of artrose van een gewricht als het gewrichtsoppervlak is versleten en de kraakbeenlaag die zorgt voor de soepele beweging tussen de botten is verminderd.

In de hand komt artrose naast  in het duimbasis gewricht[hyperlink naar CMC artrose] voor het gewricht tussen het midden- en eindkootje: het DIP-gewricht (distale interphalengale gewricht), het proximale interphalangeale gewricht (PIP gewricht) en het metacarpophalangeale gewricht (MCP gewricht). Artrose kan optreden bij ouderdom, reumatoïde artritis,na een ongeval en soms zonder duidelijke oorzaak.  


Klachten
Bij slijtage kunt u last hebben van:

  • Zeurende pijn, stijfheid en zwelling
  • Krachtsverlies


Aaanvullend onderzoek

Uw klachtenpatroon bespreekt u met uw arts. Afhankelijk van de bevindingen uit het gesprek en het lichamelijk onderzoek wordt een röntgenfoto gemaakt.  


Behandeling

Niet-operatieve behandeling


De niet-operatieve behandelingsoptie kan bestaan uit:

  • Rust.
  • Pijnstilling met ontstekingsremmers (NSAID’s)
  • Injecties met ontstekingsremmers (corticosteroïden) in de gewrichtsspleet.
  • Spalktherapie waarbij het gewricht wordt ontlast.

Operatieve behandeling

Er wordt gekozen voor een operatie wanneer er sprake is van vergevorderde slijtage of patiënten die niet reageren op de niet-operatieve behandeling.

Operatieve behandelingsopties zijn:

  • Artrodese Hierbij wordt het gewricht vastgezet in een licht gebogen of rechte stand. De pijn wordt hierdoor weggenomen. Na de ingreep kunt u uw vinger alleen nog maar buigen en recht maken in de aanliggende gewrichten.
  • Gewrichtsvervangende prothese. Bij een gewrichtsprothese wordt het aangedane gewricht vervangen door een metalen-, siliconen- of kunststofprothese. De pijn wordt hierdoor weggenomen. Na het plaatsen van een gewrichtsprothese zal het aangedane gewricht nog kunnen buigen en strekken. Dit is voordelig bij de fijnere handelingen. De bewegingen van de vinger zijn gemiddeld genomen wel minder in vergelijking met de situatie voor de operatie.

 

Hersteltraject
De duur van de herstelfase na een arthrodese is gemiddeld 8 tot 12 weken, maar vanzelfsprekend afhankelijk van uw wondgenezing en herstel.  Het gewricht kan pas volledige krachten opvangen als het bot aan elkaar gegroeid is. Na een gewrichtvervangende prothese volgt een intensieve behandeling onder begeleiding van de handtherapeut.