Patiënten

Welkom op het patiënten-gedeelte van de website. Hier vindt u een overzicht van diagnoses en de mogelijkheid tot het zoeken van een specialist in uw regio.

ˇ

Zoek uw specialist

Duimbasis instabiliteit

Duimbasis instabiliteit/CMC instabiliteit/Duim laxiteit
Het duimbasis gewricht heeft een typische zadelvorm welke zorgt voor een grote bewegingsvrijheid van de duim. Het gewricht wordt gevormd door het os metacarpale en het os trapezium.

Deze botten worden verbonden door gewrichtsbanden die ligamenten worden genoemd. Samen met het gewrichtskapsel geven de gewrichtsbanden stevigheid. Het kapsel en de gewrichtsbanden van het duimbasis gewricht zijn relatief slap. Deze ‘slapheid’ van het kapsel en de gewrichtsbanden maken dit gewricht echter ook kwetsbaar voor instabiliteitklachten.

Klachten
Bij duimbasis instabiliteit kunt u last hebben van:

  • Regelmatig deels uit de kom schieten van de duim.
  • Zeurende pijn aan de basis van de duim.
  • Onvermogen om dingen vast te houden.
  • Toename van de klachten bij activiteiten waarin een knijpbeweging wordt gemaakt (potten opendraaien en schrijven).


Aanvullend onderzoek
U bespreekt uw klachtenpatroon met de arts en er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd. In geval van verdenking op een duimbasis instabiliteit wordt een röntgenfoto gemaakt en soms aanvullend een CT scan. De aanwezigheid van duimbasis slijtage [Hyperlink]  kan dan beoordeeld worden.

Behandeling

Spalk therapie

Er wordt vaak voor een niet-operatieve behandeling, bestaande uit handtherapie (spalktherapie en spier verstevigende oefeningen).


Operatieve behandeling

Bij langer bestaande instabiliteit kan een operatieve behandeling door een stabilisatieplastiek plaatsvinden. Bij een stabilisatieplastiek wordt een nieuwe band gemaakt voor het duimbasis gewricht. Deze nieuwe band bestaat uit een stuk pees. Door de nieuwe band wordt het duimbasis gewricht goed op zijn plaats gehouden. Na de operatie zal de verstevigingsplastiek door een spalk of gips beschermd worden.

Hersteltraject

  • De duur van de herstelfase na een operatie aan duimbasis instabiliteit is variabel en afhankelijk van uw wondgenezing en herstel.
  • Na de operatie is autorijden gemiddeld weer mogelijk vanaf acht weken wanneer de spalk niet meer gebruikt wordt.
  • Sporten met zware duimbelasting is pas weer toegestaan na een aantal maanden.