Patiënten

Welkom op het patiënten-gedeelte van de website. Hier vindt u een overzicht van diagnoses en de mogelijkheid tot het zoeken van een specialist in uw regio.

ˇ

Zoek uw specialist

Skiduim

Skiduim/Gamekeeper’s thumb/Ulnair collateraal band letsel
Bij een skiduim is er sprake van letsel van de gewrichtsband (ulnaire collaterale ligament) die aan de binnenzijde van het metacarpophalangeale (MCP) gewricht van de duim loopt. Meestal als gevolg van een val of luxatie van de duim.

Bij chronisch letsel (Gamekeeper’s thumb) ontstaat er uitrekking van het bandje door herhaling van dezelfde beweging. Net als bij een trauma geeft dit instabiliteitklachten van het duimgewricht. Bij langdurig bestaan van deze instabiliteit is er een grotere kans op het ontstaan van gewrichtsslijtage (artrose).


Klachten
Bij een skiduim kunt u last hebben van:

  • pijn, zwelling en soms verkleuring aan de binnenzijde van de duim.
  • krachtsverlies van de duim (dit merkt u bij het opendraaien van potjes of het omdraaien van een ronde deurknop).
  • instabiliteit van de duim.


Aanvullend onderzoek
U bespreekt uw klachtenpatroon met de arts en er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd.
Afhankelijk van de bevindingen kan aanvullend onderzoek nodig zijn. In geval van verdenking op een skiduim wordt vaak een röntgenfoto gemaakt. Soms is het nodig om een MRI scan te maken om een scheur en de positie van het omliggende weefsel beter te kunnen beoordelen.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

De niet-operatieve behandelingsoptie betreft een (gips)spalk om zo de gewrichtsband te ontlasten. Na een aantal weken gips krijgt u een afneembare spalk en start u met handtherapie. De oefentherapie richt zich op normale belasting na 3 maanden en zware belasting pas na 6 maanden.


Operatieve behandeling

Bij een volledig gescheurde gewrichtsband of bij aanwezigheid van een afgebroken stukje bot wordt  meestal gekozen voor een operatie. De niet-operatieve behandeling is niet raadzaam als er spierweefsel tussen de afgescheurde band ligt (Stenerse lesie). Het ligament kan dan niet goed aan elkaar groeien. Tijdens de operatie wordt de losgescheurde band opnieuw gehecht of vastgezet aan het bot. Het losse botfragment wordt afhankelijk van de grootte verwijderd of vastgezet met een stalen pin of botankertje. Bij de chronische skiduim variant (zonder gewrichtsslijtage) kan er gekozen worden om het bandje te versterken met hulp van een peestransplantaat.

Hersteltraject
Na enkele weken gips krijgt u een afneembare spalk en start u met handtherapie. Wanneer een K-draad (pin) is geplaatst, wordt deze eerst poliklinisch verwijderd. De duur van de herstelfase na een skiduim operatie is variabel en afhankelijk van uw wondgenezing en herstel.