Patiënten

Welkom op het patiënten-gedeelte van de website. Hier vindt u een overzicht van diagnoses en de mogelijkheid tot het zoeken van een specialist in uw regio.

ˇ

Zoek uw specialist

ˇ

Vind uw klacht

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ulnaropathie

Ulnaropathie/Cubital Tunnel Syndroom
Bij ulnaropathie is één van de grote armzenuwen, de nervus ulnaris bekneld of geirriteerd.

Lees meer...

TFCC letsel

TFCC/Triangulaire fibrocartilagineuze complex
De pols is een complex gewricht bestaande uit acht handwortelbeenderen en twee onderarmbotten: de ellepijp / ulna en het spaakbeen / radius. TFCC is de afkorting van triangulair fibro-cartilagineuze complex.

Lees meer...

Quervain Tendinitis

Quervain Tendinitis eerste extensor compartiment
In de duim lopen drie pezen die zorgen voor het strekken en het naar buiten bewegen van de duim. Twee van deze pezen lopen door een nauwe tunnel (peesschede) aan de duimzijde van de pols.

Lees meer...

SL letsel

SL letsel/Scapolunaire dissociatie
Het polsgewricht is een complex gewricht bestaande meerdere botten.Deze structuren  zijn verbonden door banden, die ligamenten worden genoemd. De ligamenten zorgen er voor de pols vloeiend bewegen en in balans blijft.

Lees meer...

Carpal Boss/Carpal Bossing

Tussen de handwortelbeenderen en de middenhandsbeenderen van de wijsvinger en de middelvingers bevinden zich twee gewrichten de carpometacarpale (CMC) gewrichten van de 2e en 3e vinger.

Lees meer...

Scaphoïd fractuur

Scaphoïd fractuur/Os naviculare fractuur
Een van de handwortelbeenderen is het scheepsvormige botje /scaphoid. Wanneer er een breuk in dit scheepsvormige botje optreedt wordt het een scaphoïdfractuur genoemd.

Lees meer...

Carpaal Tunnel Syndroom

Algemeen
Bij een carpaal tunnel syndroom (CTS) is de nervus medianus bekneld ter hoogte van de pols. Door zwelling van het omliggende weefsel (bv. de buigpezen) wordt de druk in de tunnel te hoog met als gevolg beknelling van de zenuw.

Lees meer...

PT artrose/Pisotriquetrale artrose

Algemeen
De pols is een complex gewricht en bestaat onder andere uit acht botjes (handwortelbeenderen). De acht handwortelbeenderen liggen verdeeld over twee rijen en zijn met elkaar verbonden door banden, die ligamenten worden genoemd.

Lees meer...

Buigpees letsel/flexorpees letsel

Algemeen
Bij glas- of snijverwondingen of andere ongevallen aan de binnenzijde van de hand, pols of vingers kunnen schade veroorzaken aan de buigpezen en de omliggende zenuwen en bloedvaten.

Lees meer...

Kienböck

Kienböck/Avasculaire necrose van het lunatum/Lunatomalacie
De ziekte van Kienböck wordt ook wel lunatomalacie of avasculaire necrose van het lunatum genoemd. Hierbij is één van de acht botjes in de pols (handwortelbeentjes) aangedaan: het maanvormige botje/os lunatum.

Lees meer...

Artrose

Algemeen
Slijtage van de gewricht kan overal voorkomen, ook in de hand. We spreken van slijtage of artrose van een gewricht als het gewrichtsoppervlak is versleten en de kraakbeenlaag die zorgt voor de soepele beweging tussen de botten is verminderd.

Lees meer...

Ganglion Mucoid Cyste

Algemeen
Een ganglion of slijmcyste is een omkapselde holte gevuld met geel, geleiachtig vocht. Het ganglion kan ontstaan in het gewrichtskapsel, de peesschede of de gewrichtsband en kan op verschillende posities ontstaan:

Lees meer...

Anterior Interosseous Syndroom

Anterior Interosseous pronator Syndroom
Bij een Anterior Interosseous Syndroom is een tak van de nervus medianus, de anterior interosseous (AIN) beklemd. De AIN is vooral belangrijk voor de beweging van de duimtop en de wijsvingertop.

Lees meer...