Patiënten

Welkom op het patiënten-gedeelte van de website. Hier vindt u een overzicht van diagnoses en de mogelijkheid tot het zoeken van een specialist in uw regio.

ˇ

Zoek uw specialist

Quervain Tendinitis

Quervain Tendinitis eerste extensor compartiment
In de duim lopen drie pezen die zorgen voor het strekken en het naar buiten bewegen van de duim. Twee van deze pezen lopen door een nauwe tunnel (peesschede) aan de duimzijde van de pols.

Doordat de peesschede aan de binnenzijde een slijmvlieslaag heeft, glijdt de pees hier makkelijk door heen. Bij een (pees)schede ontsteking van de Quervain (ook wel Morbus de Quervain genoemd) zijn deze twee pezen of de peesschede geïrriteerd (ontstoken). Door de ontstekingsreactie kunnen de pezen niet goed door de koker bewegen. De oorzaak van de ontstekingsreactie is niet bekend. Het wordt soms geassocieerd met overbelasting of herhaalde bewegingen.

Klachten
Bij een (pees)schede ontsteking van de Quervain kunt u last hebben van:

  • pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols met soms uitstraling naar de onderarm
  • verergering van de klachten bij het strekken of buigen van de duim


Aanvullende onderzoek
Uw klachtenpatroon bespreekt u met uw arts. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt een specifieke  test door de arts uitgevoerd. Hierbij wordt de duim in de handpalm gelegd. Vervolgens wordt gevraagd om een vuist te maken door de vingers over de duim heen te leggen. De arts kantelt de pols dan richting de pinkzijde. Als er op dat moment veel pijn optreedt aan de duimzijde van de pols wijst dit op een (pees)schede ontsteking van de Quervain. Het optreden van pijn bij deze test kan ook optreden door andere oorzaken. Er is slechts zelden aanvullend onderzoek nodig.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling
  • Rust en ontstekingsremmers
  • Spalktherapie - Hierbij dient zowel de pols als de duim geïmmobiliseerd te worden. U dient de spalk 3-6 weken te dragen.
  • Injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden) - Het effect van de injectie kunt u merken binnen enkele dagen tot weken. Soms is het zinvol om de injectie op een later moment te herhalen. Veelvuldig injecteren is echter niet verstandig.

Vaak wordt er een combinatie van bovenstaande behandelingen toegepast.


Operatieve behandeling

Indien de niet-operatieve behandelingsopties geen goed effect hebben, wordt gekozen voor een operatieve behandeling waarbij de betreffende peesschede wordt open gemaakt om ruimte te bieden voor de twee pezen.  De irritatie van de pezen is niet altijd direct verdwenen. In de weken tot maanden na de operatie herstelt het dak weer, maar is het dak wijder geworden. Hierdoor hebben de pezen meer ruimte gekregen. Deze kunnen dan zonder moeite door de peesschede glijden en herstellen van de irritatie.

Hersteltraject
De duur van de herstelfase na operatie aan (pees)schede ontsteking van de Quervain is variabel en afhankelijk van uw wondgenezing en herstel.