Patiënten

Welkom op het patiënten-gedeelte van de website. Hier vindt u een overzicht van diagnoses en de mogelijkheid tot het zoeken van een specialist in uw regio.

ˇ

Zoek uw specialist

SL letsel

SL letsel/Scapolunaire dissociatie
Het polsgewricht is een complex gewricht bestaande meerdere botten.Deze structuren  zijn verbonden door banden, die ligamenten worden genoemd. De ligamenten zorgen er voor de pols vloeiend bewegen en in balans blijft.

De ligamenten bieden de pols stevigheid en balans.

Zowel het maanvormige bot / os lunatum en het scheepsvormige bot /os scaphoideum maken deel uit van de  handwortelbeenderen. Tussen deze twee botten loopt het scapholunaire (SL) ligament genoemd.  Door een val op een gestrekte pols of bij een gebroken pols kan het SL-ligament scheuren. Wanneer dit is gebeurd spreken we van een SL letsel, ook wel scapholunaire dissociatie genoemd. In enkele gevallen wordt een SL letsel veroorzaakt door chronische overbelasting. Door het gescheurde ligament ontstaat er speling tussen de twee botten en gaan ze abnormaal en onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor er pijnklachten ontstaan. Na verloop van tijd neemt ook de afstand tussen de twee botjes toe. Op de lange termijn kan er slijtage van het polsgewricht optreden.

Klachten
De klachten kunnen direct na het ongeval ontstaan. Vaker ontstaan de klachten pas enkele weken tot maanden na het ongeval. Bij een SL letsel kunt u last hebben van:

 • pijn in het midden op de rugzijde van de pols.
 • pijnklachten van de pols die in ernst toenemen.
 • pijnklachten van de pols die bij belasting toenemen.
 • een voelbare klik in de pols.
 • pijn bij opdrukken


Aanvullend onderzoek
U bespreekt uw klachtenpatroon met de arts en er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd.
Er worden röntgenfoto’s gemaakt van beide polsen in verschillende houdingen. De balans tussen het maanvormige bot (lunatum) en het scheepsvormige bot (scaphoid) kan hiermee beoordeeld worden.

Afhankelijk van de bevindingen is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van CT-scan, MRI, arthroscopie. Als het SL letsel al langer bestaat, kan de disbalans en de niet synchrone beweging tussen de twee botten zorgen voor slijtage van de pols. Deze slijtage kan op verschillende plekken in de pols voorkomen.


Behandeling

Niet-operatieve behandeling

Er zijn geen geschikte niet-operatieve behandelingsopties. Spalkbehandeling kan de pijnklachten verminderen.

Operatie

Afhankelijk van de gevonden afwijkingen bij het aanvullend onderzoek en het stadium van de ziekte zijn er verschillende operatieve behandelingsopties:

 • directe hechting van het ligament.
 • een reconstructie van het ligament met behulp van een deel van de buigpees , Brunelli plastiek of tri-ligament tenodesis.
 • een capsulodesis, hierbij wordt het ligament verstevigd met een deel van het kapsel van de pols


Indien er reeds schade aan het gewrichtsoppervlak is onstaan (scapho lunate advanced collaps / SLAC),kan het ligament niet meer gereconstrueerd worden en zullen er andere operaties uitgevoerd worden.

 • proximale rij carpectomie (de eerste rij van de handwortelbeentjes wordt verwijderd)
 • 4-corner arthrodese (vier handwortelbeenderen worden vastgezet)
 • polsartrodese (de pols wordt geheel vastgezet)
 • polsprothese (kunstgewricht)


Hersteltraject
Het herstel traject en de nabehandeling zijn er afhankelijk van de preoperatieve situatie en de gekozen behandeling.