Patiënten

Welkom op het patiënten-gedeelte van de website. Hier vindt u een overzicht van diagnoses en de mogelijkheid tot het zoeken van een specialist in uw regio.

ˇ

Zoek uw specialist

TFCC letsel

TFCC/Triangulaire fibrocartilagineuze complex
De pols is een complex gewricht bestaande uit acht handwortelbeenderen en twee onderarmbotten: de ellepijp / ulna en het spaakbeen / radius. TFCC is de afkorting van triangulair fibro-cartilagineuze complex.

Het TFCC vormt een verbinding tussen de ellepijp, het spaakbeen en een deel van de handwortelbeenderen in de pols. Het complex bestaat uit banden (ligamenten) en kraakbeen. Naast dat het TFCC als een schokdemper fungeert tussen de botten van de pols en de botten van de onderarm draagt het TFCC in belangrijke mate bij aan de beweeglijkheid en stabiliteit van de pols. Door een val, een krachtige draaibeweging of slijtage kan er een scheur in het TFCC ontstaan welke klachten geeft. Als deze klachten lang blijven bestaan, zal de ulna niet goed om de radius heen kunnen draaien en is er de mogelijkheid dat artrose (slijtage) tussen deze gewrichten gaat optreden.

Klachten
Bij een TFCC scheur kunt u last hebben van:

  • Pijn en zwelling aan de pinkzijde van de pols en onderarm
  • Een gevoel van instabiliteit
  • Toename van pijn bij draaibewegingen en krachtsinspanning
  • Verminderde kracht bij draaibewegingen


Aanvullend onderzoek
U bespreekt uw klachtenpatroon met uw arts. Afhankelijk van de bevindingen uit het gesprek en het lichamelijk onderzoek kan er aanvullend onderzoek nodig zijn. In geval van verdenking op een TFCC scheur worden vaak de volgende onderzoeken gedaan:

  • Röntgenfoto
  • MRI
  • Kijkoperatie (polsscopie)


Behandeling

Niet-operatieve behandeling

Bij een stabiele pols kan gekozen worden voor niet-operatieve behandeling bestaande uit spalktherapie gedurende 4 tot 6 weken, handtherapie en/of ontstekingsremmers.


Operatieve behandeling

Afhankelijk van het type, de plaats en de grootte van de scheur zijn er verschillende mogelijkheden:

Een kleine scheur in het midden van het TFCC kan met een kijkoperatie worden ‘bijgeknipt’ of ‘schoongemaakt’.  Bij een uitgebreider letsel van het TFCC is het noodzakelijk het TFCC terug te zetten op de ellepijp of het gewricht tussen de radius en de ulna te stabiliseren. Deze operatie kan zowel via een kijkoperatie als via een open benadering.  Bij chronische slijtage van het TFCC kunnen er verschillende andere operatie mogelijkheden zijn.

Hersteltraject
Het herstel na een TFCC operatie is langdurig en zeer intensief.  Soms komt het voor dat het litteken en het gebied rondom het litteken langere tijd (weken tot maanden) gevoelig zijn bij aanraken en druk zetten. Het litteken kan ook hard aanvoelen. Deze klachten zijn vrijwel altijd tijdelijk.